PETITA GUIA Com és la Festa Major?

LA CAPTA Els administradors i les administradores de la Festa Major es passegen per tota la vila, fent mans i mànigues per tal de vendre el programa, l'estampa de Sant Fèlix i un obsequi de torna, tot mirant d'arrodonir els comptes de la festa. Els acompanyen un nombrós grup de gent col·laboradora i la música de colles de grallers.

EL 22 D'AGOST Comença la novena de Sant Fèlix, acte religiós que acaba amb el cant dels goigs interpretats per un grup de vilafranquins i vilafranquines, que cada any crida més gent a l'església. L'acte es va repetint diàriament, a 2/4 de nou del vespre, fins el dia de Sant Fèlix.

28 D'AGOST Pregó de la Festa Major (en acabar la Novena). Un acte relativament novell (s'instituí l'any 1963), però que cada any omple de gom a gom la Plaça Jaume I de vilafranquins i vilafranquines que frisen per tornar a delectar-se les oïdes amb les excel·lències que, de ben segur, el pregoner cantarà sobre la Festa Major.

A les 12 del migdia, repicada general de campanes i fortíssima tronada. Hi ha nervis, tothom té ganes de començar la festa, i esdevé un moment màgic que obre pas a l'emoció, a la pell de gallina que comporta necessàriament allò de pensar que ja hi tornem a ser.

A continuació surt la cercavila, primera exhibició de la vintena de grups folklòrics que, entre balls populars, castellers, gralles i banda, surten ben arrenglerats i de moment amb la roba neta per tal de demostrar a la població que la gresca ha començat.

Amb la dificultat de saber-ne l'hora exacta, la cercavila arriba a la plaça de la Vila, on té lloc una exhibició dels balls i a continuació la primera actuació castellera protagonitzada per les colles vilafranquines.

Avui encara és dia feiner, de manera que el dinar no serà res de l’altre món. Tanmateix a la tarda comencen ja diversos espectacles.

A 3/4 de 8 del vespre, primera processó que acompanyarà el Sant des de casa de l'administrador de l'any passat fins a la basílica de Santa Maria. Els administradors i les administradores, després de la Festa Major, es queden la imatge de Sant Fèlix a casa, la qual va passant d’una casa a l'altra fins tornar a la Basílica el primer dia de la Festa Major de l'any següent, acompanyada per tots els balls.

A les 12 de la nit després de sopar qui hagi tingut prou temps, a prop del Balcó de les Clotes, es dispara un gran castell de focs d'artifici.

I a continuació comencen els espectacles nocturns. Actualment n'hi ha més de mitja dotzena de simultanis, i en tots ells has de córrer si vols seure (en els que s'ha de seure, és clar). Generalment hi ha concert de la banda, teatre, sardanes, recital, revetlla popular, concerts... i l'Empalmada, que fa que els jovent que no tingui ganes d'anar a dormir trobi l’excusa -hi ha ball i gresca oficial- per no tornar a casa fins l'endemà.

A les 7 del matí, la repicada de campanes anuncia la festivitat i s'exposen les relíquies de Sant Fèlix a la veneració dels fidels. Simultàniament, els grallers es troben a la plaça de la Vila i comencen a interpretar el toc de Matinades. Per grups, i seguits de quantitats indescriptibles de vilafranquins i forasters, tomben pels barris de la vila tot despertant els qui encara dormen. Les associacions de veïns i altres grups de ciutadans de bona voluntat obsequien a tota la comitiva, al llarg del trajecte, amb successives parades que acaben constituint un bon esmorzar.

Cap a 2/4 de 10 del matí, després de l'arribada de les colles castelleres de fora, tots els balls, grallers, falcons, castellers i banda, acompanyen els administradors des de la Casa de la Vila fins a la Basílica, on té lloc l'ofici solemne, amb l'ofrena dels Balls de la Festa Major.

A la sortida, les colles castelleres aixequen els seus pilars davant el monument als castellers. A continuació, amb tot el llarg seguici esmentat, els administradors i administradores de la Festa Major es dirigeixen a la Casa de la Vila on, juntament amb les autoritats municipals, presidiran una breu mostra folklòrica dels balls i les danses i a continuació el plat fort de la jornada...

Cap a 2/4 d’1 del migdia té lloc la diada castellera de Sant Fèlix: per a molta gent és el punt culminant de la Festa Major de Vilafranca i reuneix a la plaça de la Vila milers d'espectadors, locals i vinguts d'arreu. Les quatre millors colles del panorama casteller del moment aixequen els més agosarats castells, torres i pilars amb un esperit de superació i d’emulació sempre al límit, mentre a la plaça l’emoció i la passió són indescriptibles: un seguit d’ingredients que fan única aquesta diada i que justifiquen l’apel·latiu de “Vilafranca la plaça més castellera”.

El dinar revesteix la solemnitat del dia tot i que sol començar tard i s’encavalca amb els actes de la tarda com el concert de banda. A 3/4 de 8 del vespre, surt de Santa Maria la tradicional processó de Sant Fèlix, formada per tota la comitiva habitual, la corporació municipal en ple i molts exadministradors i altres ciutadans i ciutadanes que acompanyen la imatge del patró de Vilafranca. La processó acaba també a la Basílica de Santa Maria, a la façana de la qual té lloc l'entrada de Sant Fèlix, moment tan intens com fugaç, on de forma simultània ballen tots els balls acompanyats per la barreja de les gralles i la música de la banda, mentre que un castell de focs inunda la plaça d’estrèpit i de llum. Un moment d’una bellesa íntima i inexplicable que renova anualment l'orgull dels de casa i l’admiració dels de fora.

Després de sopar es produeix una altra vegada la dificultat de decidir quin espectacle dels molts que se celebren alhora, aniràs a veure. Un moment o altre, però, sempre pots passar una estoneta per la plaça de la Vila, on té lloc un lluït Ball de gralles que sol acabar molt enllà de la matinada.

A les 7 del matí, Matinades, com el dia anterior, però només els acompanyants que encara s'aguanten drets.

A 2/4 de 10 del matí, es reparteix l'operació d'acompanyar els administradors a la Basílica per celebrar la missa en sufragi dels difunts de la Vila. Un cop acabada, es torna a la plaça de la Vila, on comença la mostra folklòrica: és el dia dels balls, que s'esplaien oferint tot el seu repertori damunt d'un gran entaulat que s'instal·la al bell mig de la plaça; la repetició de sempre no fa minvar gens l'entranyable l'encant de les evolucions dels diferents grups.

A continuació les colles castelleres locals realitzen la darrera de les seves exhibicions. Tot just acaben, tots els grallers participants a la Festa -una cinquantena pel cap baix- s’uneixen i van repetint el Toc de Vermut fins al capdamunt de la rambla. Al mateix temps, la gent s'agafa per les espatlles i va saltant al ritme de la música fins que ni els uns ni els altres poden dir ni fava. I a dinar (és una manera de parlar perquè se us hauran fet quarts de sis de la tarda, i amb una mica de sort, us donaran canelons).

A la tarda, la representació del ball dels Malcasats i l'últim dels concerts de la banda. A 3/4 de 8 del vespre la darrera Processó que surt de Santa Maria i entrarà a casa d'un dels administradors d'enguany, on serà disparat un magnífic castell de focs d'artifici acompanyat de l'actuació de tots els balls, castellers i banda.

A la nit podreu triar altra vegada entre ball, concerts o espectacles.

L'1 DE SETEMBRE Aquest dia està dedicat especialment a la mainada amb la celebració de la Festa Major dels Petits. Són molts els qui han assajat i s’han preparat per formar part d'algun dels balls de la Festa Major, i a partir de les 5 de la tarda s'organitza una concorreguda cercavila que s’acaba amb l'exhibició a la plaça de la Vila, talment una reproducció diminuta de la Festa Major "dels grans". Així es cultiva el planter de la festa, alhora que els pares, orgullosos i satisfets, contemplen embadalits els seus fills balladors. El mateix dia a la nit té lloc el Ball de foc, un gran espectacle de foc pels carrers de la vila, protagonitzat pels diables i ex-diables de Vilafranca.

EL 2 DE SETEMBRE És l’últim dia de la festa, i ja amb un ritme més pausat se segueix amb més espectacles i actuacions fins que a mitjanit, un darrer castell de focs marcarà el punt i final de la Més Típica de Catalunya.



Administradors

La imatge

El pregoner

L'estampa