SEGUICI FESTIU Figures, balls i colles de la Festa Major

EL DRAC

Des del 1600

És la figura més representativa de la Festa Major de Vilafranca. Tot fosc i infernal, amb uns grans ulls rodons i sorneguers, una boca grossa i oberta i una cua entortolligada, n'hi ha que diuen que mai no saps si et somriu o si et renya. És pràcticament segur que el Drac és la figura més antiga de tot el bestiari festiu català.

www.dracdevilafranca.com/


ELS DIABLES

Des del segle XVIII

Es tracta d'un sainet o ball parlat característic de les comarques penedesenques i del Camp de Tarragona. La documentació trobada permet assegurar que és un element de les antigues representacions de la lluita entre el bé i el mal. Les primeres referències efectives d'aquest ball a Vilafranca són del segle XVIII i la seva presència es pot dir que esdevé habitual a les festes majors del segle XIX.

www.diablesdevilafranca.org


EL BALL D'EN SERRALLONGA

Des del 1820

És un ball de bandolers que emula la figura de Joan de Serrallonga. Els balladors van proveïts de trabucs, que fan disparar enlaire mentre ballen. Hi són representats el cap de la banda, la seva dona i el fill, acompanyats de fidels seguidors. Se sap que aquest ball ja va participar a la Festa Major l'any 1820. A Vilafranca, hi intervenen 13 components, però antigament el representaven més de 30 persones.

www.serrallonga.com


L'ÀLIGA

Des del 1600

L'origen de l'Àliga de Vilafranca és desconegut, tot i que se sap que pertanyia a la Confraria de Sant Eloi, que aplegava ferrers i argenters de la vila i que l'any 1600 ja va participar en celebracions públiques, com el Drac i altres personatges de la processó de Corpus, on va conservar la seva presència fins incorporar-se a la Festa Major.


ELS GEGANTS

Des del 1600

Els Gegants de Vilafranca es diuen Ferragut i Elisenda i la primera referència que en tenim data és de la processó de Corpus del 1600. Pertanyien a la Confraria de Sant Macari i Sant Josep, formada per fusters, picapedrers, mestres de cases, ballesters i altres oficis del ram de la construcció com els rajolers. A finals dels segle XVIII s'incorporen als cercaviles i processons de Sant Fèlix.

www.gegantersdevilafranca.org/


1/5 de 24