LA FESTA MAJOR DELS PETITS Present i Futur

Per iniciativa de l'administració de la festa de l'any 1982, i amb l'objectiu d'apropar encara més la Festa Major i els seus balls a tota la població, es va iniciar un acte que, des d'aleshores, s'ha anat celebrant de manera ininterrompuda el dia 1 de setembre: la Festa Major dels petits.

La finalitat d'aquesta acte, inclòs dins la vessant tradicional de la Festa Major, és la d'aconseguir que els infants visquin i sentin la Festa Major com a pròpia, tot interpretant els balls que surten els dies 29, 30 i 31, si bé, no tots hi tenen encara representació.

L'acte consisteix en una cercavila que surt de la Rambla de Sant Francesc a les cinc de la tarda, després de l'encesa d'una petita tronada a càrrec de nens i nenes escollits per l'Administració. El recorregut actual de la cercavila és: Rambla de Sant Francesc, Rambla de Nostra Senyora, Parellada, carrer de la Palma, carrer de Sant Joan, Plaça de Sant Joan i Plaça de la Vila. Un cop arribats a la plaça de la vila tots els grups representats fan una actuació a dalt l'entarimat en presència dels Administradors i Administradores de la Festa Major, dalt el balcó de l'Ajuntament.

Actualment, hi tenen representació els balls següents: Drac, Ball de Diables, Ball d'en Serrallonga, Àliga, Gegants, Nans, Capgrossos, Cotonines, Panderetes, Pastorets, Cercolets, Ball Pla, Figuetaires, Bastoners, Panderos, Gitanes, Falcons, Xicots de Vilfranca i Castellers de Vilafranca.

Descarrega't la butlleta d'inscripció i no et distreguis, només tenim 354 places repartides entre els 17 balls.

Per formalitzar la inscripció cal portar aquesta butlleta divendres 6 de juny de 17 a 21 h o dissabte 7 de juny, de 10 a 14 h al Servei de Cultura, al carrer de l’Escorxador, 19-21, de Vilafranca.

Inscriu-te!

Des de l'any 2006 hi ha una comissió voluntària, coordinada pel Servei de Cultura de l'Ajuntament, que s'encarrega per delegació dels Administradors d'organitzar i coordinar totes les tasques derivades per preparar la Festa Major dels petits: inscripcions, reunions amb els pares i mares, assaigs, posada en escena de la cercavila, etc.

Aquest equip de treball -format per balladors, ex-balladors i altres voluntaris- ha fet un profund treball de reflexió per definir les pautes que actualment es segueixen per organitzar la Festa Major dels Petits i que responen a tres objectius bàsics:

  • Procurar que l'acte sigui el més participatiu possible i que els infants puguin accedir al conjunt dels balls que hi tenen representació, donant més rellevància al fet que els nens i nenes ballin per damunt del ball en què ho facin;
  • Facilitar la tasca dels balladors que fan els assaigs i dediquen part dels seu temps durant els mesos de juliol i agost per ensenyar les coreografies als infants;
  • Establir uns mínims de rigor i compromís envers la pròpia festa, els balladors que voluntàriament fan els assaigs i els altres nens i nenes del ball, així com als que estan en llista d'espera.

Els Administradors de la Festa Major presenten les butlletes d'inscripció de la Festa Major dels Petits per les Fires de Maig i la setmana següent es fan arribar a tots els centres escolars de la vila.

A les butlletes d'inscripció hi ha una graella amb els criteris de participació de cada ball que té representació a la Festa Major dels Petits: edat mínima i edat màxima, nombre de places, nombre d'assaigs a la setmana i mesos d'assaig. Aquests criteris els estableixen els components dels balls de la Festa Major que s'encarreguen d'ensenyar durant els mesos de juliol i agost les coreografies als infants, a més d'informar als pares i mares del vestuari que necessiten i d'acompanyar-los a la cercavila del dia 1 de setembre.

Per participar a la Festa Major dels petits hi ha un període de preinscripció. Posteriorment, es fa un sorteig públic de dues lletres que marcaran l'inici de les inscripcions que tindran lloc durant dos dies l'Escorxador. A partir del resultat del sorteig s'estableix una graella d'horaris d'inscripció seguint l'ordre alfabètic. Per a formalitzar la inscripció cal portar un document acreditatiu de l'edat de l'infant i la butlleta d'inscripció omplerta i signada. En cas que el ball en el que es desitgi ballar en primera opció estigui ple, se n'oferirà un altre en el mateix moment de la inscripció.

Un cop s'han fet les inscripcions, cada ball fa una reunió informativa pels pares/mares/tutors/tutores dels infants de la Festa Major dels Petits. En aquesta reunió els components dels balls informen dels dies d'assaigs i del vestuari i altres elements (panderos, panderetes, bastons, espardenyes, etc.) que han de portar els infants a la cercavila de la Festa Major dels petits. Aquest material l'han d'aportar els pares/mares/tutors/tutores.

La Comissió de la Festa Major dels petits ha posat en funcionament un grup al Facebook (Festa Major dels Petits) per facilitar que els pares i mares que així ho desitgin es puguin posar en contacte per intercanviar el vestuari de la Festa Major dels petits.

Després de les reunions de pares i mares, s'inicien els assaigs. Per tal de participar a la cercavila de la Festa Major dels Petits no es podrà faltar a més de quatre assaigs.

El dia 1 de setembre a les 17 hores i a la rambla de Sant Francesc, es dóna el tret de sortida a la Festa Major dels petits amb una tronada que encenen nens i nenes escollits pels Administradors. Després de la tronada, surt la cercavila de la Festa Major dels Petits fins a la Plaça de la Vila. Per tal que la sortida sigui el més àgil possible no es retiren les tanques de seguretat de la tronada de manera que en aquest espai només hi podran accedir els balladors/es, els músics i els monitors de cada ball que acompanyen als infants. Al llarg de la cercavila hi ha diversos punts d'aigua.

En arribar a la Plaça de la Vila cada ball fa una actuació de lluïment a l'empostissat amb la presència d'Administradors i autoritats al balcó de l'Ajuntament. Després de l'actuació, els Administradors de la Festa Major ofereixen berenar per a tots els infants.

A banda de la Comissió de la Festa Major dels petits, la cercavila del dia 1 de setembre també compta amb la col·laboració dels tres esplais de la vila, GEP, MIV i Escoltes, que s'encarreguen dels punts d'aigua i del berenar.

La Festa Major dels petits és un dels actes més participatius i emotius de la Festa Major. Entre balladors/es, músics, monitors i col·laboradors, es mouen al voltant de 800 persones, a les quals hi hem de sumar el nombrós públic que any rera any no es vol perdre de cap manera la Festa Major dels més menuts, el que serà sens dubte el futur de la nostra festa.Díptic informatiu

Administradors

La imatge

El pregoner

L'estampa